Reguglat


Sunteti minunat!

Asa ne intampina Google Chrome dupa instalarea prin download din Internet Explorer.

Totusi, Google nu mai e de mult motorul de cautare prietenos de la inceputul (si mijlocul) anilor 2000. E o masina de publicitate, care pentru a targheta reclamele cat mai bine, ne inregistreaza toate actiunile pe net.

Va invit sa cititi Reguglat – traducerea in romana a nuvelei „Scroogled” de Cory Doctorow, realizata de Stefan Talpalaru.

O nuvela de factura orwelliana scrisa in anul 2007 despre felul in care Google ne invadeaza spatiul privat si urmareste fiecare miscare, folosind-o chiar impotriva noastra daca e cazul, mai ceva ca in anii comunismului sau nazismului.

Un citat din povestire:

Cunoştea prea bine până unde ajunge Google: de fiecare dată când vizitai o pagină cu reclame Google pe ea, sau foloseai hărţile Google sau Google mail – chiar dacă trimiteai mail unui cont Google – compania colecta cu grijă toate datele. În ultimul timp, programul de optimizare a căutării de pe site începuse să utilizeze datele pentru a personaliza rezultatele fiecărui utilizator în parte. S-a dovedit un instrument revoluţionar pentru publicitatea on-line. Un regim autoritar ar avea alte priorităţi.

Nu stiu de ce, o gasesc atat de reala… Cu atat mai mult cu cat aflu ca mai nou Google investeşte în lobby mai mult decât Apple, Facebook şi Microsoft la un loc (vezi aici).

  1. iunie 19, 2012 la 10:10 pm

    O carte foarte buna legata de influentele internetului asupra mintii umane, cu ceva trimiteri la practicile Google: http://www.publica.ro/superficialii-nicholas-carr.html

  1. No trackbacks yet.

// Comenteaza codul

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: