Prima pagină > Evolutie > Istoria IT in Romania. Partea a 3-a. Noul val (2000-2004)

Istoria IT in Romania. Partea a 3-a. Noul val (2000-2004)


Dupa partea intai si partea a doua urmeaza, ati ghicit, partea a treia din Istoria IT in Romania dupa 1990, care acopera perioada 2000-2004 si vorbeste despre noul val de firme de software aparut in aceasti ani, precum si alte evenimente importante pentru industrie.

Odata cu inceputul anului 2000 s-a produs o schimbare in piata de software din Romania. Din nimic au inceput sa apara mici firme de software ca ciupercile dupa ploaie. Mare parte erau startup-uri facute de mici firme de dezvoltare din occident sau chiar parteneriate dintre persoane particulare din strainatate din Romania, cu experienta in IT la acea data, care anticipau potentialul pietei. Tinta firmelor au fost orasele universitare, cu predilectie Bucuresti si Cluj.

Erau anii in care dezvoltarea web lua amploare. Perioada in care se trecea de la site-uri statice, cu design primitiv la siteuri dinamice, bazate pe mici CSM-uri, la aplicatii care transpuneau pe web parte din business-ul companiilor (CRM, ERP, …). Tehnologiile java devenisera relativ mature, asa ca multe firme mici se orientau spre aceste tehnologii. Apar primele frameworkuri pe tehnologii java. De asemenea, Microsoft lanseaza prima versiune a platformei .Net, care ofera dezvoltatorilor pe aceste tehnologii un avantaj in viteza si usurinta de a livra aplicatii, in special cele cu interfata web.

Dupa un inceput fulminant, crah-ul bursier al .com-urilor din februarie 2001 urmat de evenimentele din 11 Septembrie 2001 din State au temperat avantul, in anii 2002-2003 aparand chiar o perioada de scadere a cererii in piata.

Firmele infiintate in aceasta perioada au pus bazele industriei de software asa cum o cunoastem noi azi, nu atat prin nume sonore, dar prin multitudinea lor. Din Cluj amintesc Bluedge, Montran, iQuest. In Bucuresti sunt nenumarate. Multe din firmele lansate in aceasta perioada s-au dezvoltat frumos in urmatorii 5-10 ani, ajungand la peste 100 de angajati, altele au fost preluate de firme din afara care si-au facut intrarea pe piata din Romania pe la mijlocul sau spre sfarsitul deceniului trecut.

Piata guvernamentala a devenit importanta prin amploarea si natura contractelor (cererea de sisteme integrate devenea semnificativa). Inceputul anilor 2000 a facut si industria telecom profitabila, cu o crestere spectaculoasa a numarului de abonati, ducand la o crestere de servicii IT si in aceasta zona. Dezvoltarea domeniilor bancar, asigurari, petrolier, auto si altele au dus deasemenea la o crestere aferenta a business-ului IT.

Piata muncii a avut o crestere spectaculoasa, in mod special in 2000 si 2001. Acestia au fost primii ani in care ponderea absolventilor de profil care ramaneau in tara era mai mare decat cea a celor care plecau in strainatate. Piata interna devenea mai mare decat piata ‘de export’ de specialisti software, cu toate ca salarul mediu in industrie in anul 2001 era in jurul valorii de 3-400 de euro.

In acele vremuri (guvernarea PSD /Adrian Nastase) Romania incepuse sa aiba crestere economica dupa perioada de restructurari 1996-1999, dar impozitarea salariilor pentru angajat era de pana la 40%. Un moment important pentru salariile din software (in mare parte la negru la acel moment) a fost decizia de scutire de impozit de pana la 40%, luata in 2001. In scurt timp aceasta a dus la o „albire” a salariilor, combinata si cu nevoia de credite tot mai mare a populatiei, facand Romania o piata cu adevarat atractiva pentru investitii in software.

Internetul a devenit accesibil si in mediul domestic tot prin dial-up. Inca din 2001-2002 apar primele variante de internet mobil (GPRS, la viteze ce au inceput de la 32kbps), dar aceesibil mult timp doar partial in marile orase si total prohibitiva din punct de vedere a pretului.

Un moment de referinta a fost anul 2003, cand Microsoft a cumparat Gecad – firma romaneasca de solutii de securitate – pentru suma de 20 de milioane $, ceea ce a facut mare valva in presa din Romania atunci si a deschis ochii si altor giganti IT asupra potentialului software al romanilor, cum vom afla din viitorul episod – Istoria IT in Romania. Partea a 4-a. Cresterea si globalizarea (2005-2008).

// Comenteaza codul

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: