Prima pagină > Diverse > Stiri bine randomizate. Saptamana 21-26 mai

Stiri bine randomizate. Saptamana 21-26 mai


Incepem cu o stire mult asteptata, nu tocmai din software: Google a finalizat cea mai mare tranzacţie a sa, preluarea Motorola Mobility pentru 12,5 miliarde de dolari. Tranzactia era demarata de mult, dar astepta ca si autoritatile chineze sa-si dea binecuvantarea. Motorola, care la mijlocul anilor ’90 invata lumea cum e treaba cu telefonul mobil, inaintea Nokia, va produce telefoane sub brandul Google. Vom vedea evolutii interesante. Pe langa Apple, Samsung, Nokia si HTC/Huawei mai apare un actor important in zona smartphone.

Alta, tot cu Google, zice ca Oracle pierde procesul cu Google privind încălcarea de brevete in Android. Despre procesul asta am mai vorbit ceva mai demult, nu ma bucur ca a castigat Google, cat ca a pierdut Oracle. Ce e interesant de adaugat este ca dl. Larry Ellison, CEO Oracle, nu intenteaza actiunile astea din rea vointa sau din zgarcenie (nu ca n-ar fi), dar cica a citit el Arta razboiului de Sun Tzu cand era mai tanar si dupa aia se ghideaza (mai ceva ca Becali dupa Coehlio). De acolo a invatat sa fie asa bataios si mereu in centrul atentiei. A avut procese pe teme de proprietate intelectuala cu SAP si amenintari de proces cu Microsoft si altii, iar daca nu i-a iesit cu Google, a anuntat deja ca urmatoarea tinta este HP, pe motive asemanatoare.

Ca tot vorbeam de HP, tocmai a anuntat ca va concedia 27.000 de angajați in urmatorii ani (8% din numarul de angajati) datorita scaderii cu 31% a profitului. HP nu e doar furnizorul de laptop/PC cum poate e cunoscut unora din noi, ci una dintre cele mai mari firme de servere si solutii de infrastructura IT din lume si un mare integrator, cu proiecte in toate domeniile, cele mai interesante fiind banking si telecom.

Daca tot vorbeam mai demult despre posibila plecare a business-ului firmelor staine de la noi spre est, iata ca firmele romanesti le-au luat-o inainte: Siveco si TotalSoft isi intensifica afacerile in Orientul Mijlociu şi Afri­ca de Nord. La cat petrol au arabii si la lejeritatea cu care dau cu banii nici nu-i de mirare interesul firmelor de la noi. In plus, dovedeste performanta noastra mai buna fata de firmele orientale (indiene).

Kapsch – un integrator austriac destul de prezent in Europa de Sud Est – se lauda cu cel mai sigur data center din Austria (situat in subteran, sub un munte) si anunta ca va consolida un centru de dezvoltare si integrare de tip nearshore in Romania si continuă să își extindă lista de parteneriate cu Hitachi Data Systems pentru solutii de stocare.

Piata de ERP din Romania se va imbogati cu ERP X3 al companiei Sage, al 3-lea ca popularitate in lume, adresat companiilor mijlocii. Piata pare si asa destul de aglomerata, dar sa le uram succes.

  1. Dan
    mai 27, 2012 la 10:28 am

    Salut. Ma intereseaza parerea ta cu privire la pregatirea unui programmer, software engineer etc. Care crezi ca este cea mai buna facultate de urmat pentru acest domeniu ?

    • Ovidiu
      mai 27, 2012 la 2:11 pm

      Eu am terminat facultatea acum 12 ani, nu mai stiu ultimele noutati, dar principalele alternative ar fi calculatoare (Politehnica), informatica (Universitate) sau informatica economica (ASE/Institute economice). Conteaza foste mult si centrul universitar (recomandarea e pentru centre mari, cu traditie – Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iasi).

      Eu am facut calculatoare si pot spune ca abordarea si formarea sunt mai ingineresti, ofera o imagine de ansamblu, hardware + software asupra IT-ului. E mai apropiata de conceptul de „software engineer”. Prin prisma experientei o recomand. La informatica inlocuiesti materiile ingineresti non IT care se fac la Poli in primii ani cu mai multa matematica. Poate fi si ea o alternativa.

      La fel, e foarte important si ce inveti si exersezi tu individual, pe langa facultate. Scoala nu-ti ofera decat multa teorie, principii si notiuni de baza.

  2. Dan
    mai 27, 2012 la 2:37 pm

    Okey, merci. Dau anul asta bacul si vreau sa dau la Poli la calculatoare. Mi se pare cea mai buna alegere. Merci de sfaturi !

  1. No trackbacks yet.

// Comenteaza codul