Maimuta si iPad-ul


foto: capital

Citeam saptamana trecuta ca un grup de urangutani de la grădina zoologică din Miami folosesc în prezent tableta iPad de la Apple pentru a comunica cu îngrijitorii lor. Evenimentul nu e singular, existand mai multe astfel de situatii in lume. Stirea, cat se poate de amuzanta, lasa sa se intrevada mai mult decat experienta ingenioasa a maimutelor.

Apple (si Steve Jobs in particular) a urmarit simplitatea de utilizare ca prim obiectiv. Prin asta a reusit sa creeze produse atat de populare, care i-au facut sa se simta confortabil in utilizare pe cei mai neexperimentati in ale tehnicii dintre locuitorii planetei. Iata ca tinta lui clara a reusit sa-i creasca si mai mult cota de piata, involuntar de data asta, prin alaturarea unor animale la lista utilizatorilor. Tableta n-a fost decat un pas lateral, adresandu-se altor nevoi umane si altui target, dar e construita pe aceleasi principii de uzabilitate.

Ideea asta cu simplitatea nu-i rea si ar trebui sa o aiba mereu in minte oricine proiecteaza interfete grafice pentru sisteme software. De la un banal site, pana la sisteme integrate cu zeci de aplicatii cu diverse tipuri de interfete, pe diverse sisteme de operare. Cum se face? Sa nu asumi aprioric un anumit knowledge al utilizatorului despre tipul respectiv de aplicatii, experiente precedente. Sa te gandesti la utilizator ca la o persoana fara experienta si sa faci totul cat mai intuitiv. Bineinteles, daca exista libertatea de a influenta sau alege designul interfetei.

Totusi, faptul ca produsele Apple au ajuns sa fie folosite de maimute poate ridica niste semne de intrebare vis-a-vis de ceilalti utilizatori (oamenii). Se mai potriveste numele de smartphone? N-ar fi mai potrivit monkeyphone? Sa le zicem totusi smartphones for smart monkeys.

Imi mai vine un gand: daca Jobs avea in vedere useri maimute cand a gandit aceste device-uri? Cine stie… Intre timp, astept contraofensiva delfinilor la utilizarea produselor high tech.

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

// Comenteaza codul