Prima pagină > Dezbateri, Joburi > Bacul si IT-ul

Bacul si IT-ul


Mi-a atras atentia un prieten (ii multumesc pe aceasta cale  🙂 ) asupra urmatorului articol din Capital : Salariu de 2.000 de euro fără BAC. Cum este posibil?. Nu m-a surprins nici suma, nici ca e „fara bac”, ci domeniul la care se refera articolul: IT. Compilez niste bucati din articol:

Unul dintre modurile de  profesionalizare in IT este  reprezentat de cursurile de certificare, pentru care nu este nevoie de o formă anume de învățământ absolvită. Potrivit experților în resurse umane, cele mai căutate formări și certificări sunt cele tehnice, cu recunoaștere internațională de tipul CISCO, Cursurile de design și grafică (Adobe Photoshop, Illustrator, Corel Draw și In Design) sau Microsoft. Companiile internaționale apreciază prezența acestor certificări în CV, pentru că își pot integra mult mai rapid noii angajați și nu mai au nevoie să facă investiții suplimentare pentru a se asigura ca angajații au un nivel unitar de pregătire.

Cand eram eu in student nu era la moda sa se lucreze in timpul facultatii (nici cultural, dar nici locuri de munca nu prea erau). Incepusera sa apara concesii „fara licenta” pentru cativa care se angajasera din anul 5 sau chiar 4. N-aveau licenta nu ca o ratasera, ci pentru ca nu-i venise vremea.

E drept, de-a lungul anilor modelul a devenit foarte popular, in perioada de boom 2006-2008 ajungandu-se ca majoritatea studentilor sa aiba si un job, macar part time, daca nu full time. Asta a avut si electe colaterale, in sensul ca unii n-au putut sa se tina de amandoua, intrerupand facultatea – decizii pe care azi le regreta sau  incearca sa le corecteze. Acum am ajuns sa inlocuim discutia despre necesitatea diplomei de licenta cu discutia despre necesitatea diplomei de bac.

Rezultatele ultimilor ani la bacalaureat confirma un trend tragic al invatamantului romanesc si al calitatii absolventilor. Dar iata ca se gasesc rezolvari: inscrieri la facultate cu diploma de bac „pe credit” sau de ce nu, gasirea unui job bine paltit in care sa nici nu ai nevoie de bac. In primul rand, cine se ofera sa angajeze genul asta de absolventi? Multinationalele. Ele isi fac treaba cu ce au atata timp cat indeplinesc cerintele minime din job description. Si bineinteles, platesc mai putin pentru o persoana necalificata. Totul e vazut pragmatic, nevoia de moment, nu de perspectiva.

Sa zicem ca esti o persoana care a ratat bacul (nu conteaza motivele) si te atrage domeniul IT (2000 de euro, nu?). Citesti stirea, iti surade idea de a fi pe cont propriu de la 18 ani. Platesti cateva sute bune de lei si faci trainingurile, participi la niste intervuri si te angajezi. Nu pe cati bani ti-ai fi dorit tu, dar mult mai bine decat ai fi sperat inainte de bac. Incepe sa-ti placa independenta, faptul ca probabil castigi mai multi bani decat parintii tai, lasi la o parte gandul la facultate (in fond la job inveti mai multe – si pe bani). Pana si ideea de a mai da bacul ti se pare pe undeva inutila. Dar daca peste 5 ani nu vrei sa mai faci grafica in Photoshop? Daca peste 3 ani nu vrei sa mai fii tehnician de retea? Care vor fi atunci posibilitatile tale?

Dar un alt aspect al problemei este  privit din perspectiva pietei IT. Daca angajarea acestor absolventi devine un fenomen de masa, in 2-3 ani inevitabil vor ajunge sa aiba o pondere in piata. Munca in doemniul IT/software nu e rocket science, dar necesita un nivel de abstractizare, intelegerea unor concepte si stapanirea unui limbaj comun, pe care, de bine de rau, facultatea il ofera (sau studiul individual serios si experienta – ca alternativa a facultatii). Ori acest fenomen va influenta in timp negativ calitatea muncii in IT, performanta de echipa, salariile, ….  Nu vreau sa elimin aici ideea de eficienta a self study-ului. In fond 90% din ce stie un softist e invatat/dobandit in afara sistemului de invatamant formal. Nici sa minimizez importanta unor certificari CISCO sau altele respectabile. De la un simplu curs la certificare e cale lunga, mai ales daca nu ai background serios.

Eu sper ca cei care postat anunturi cu aceste cerinte minime nu au facut-o cu dedicatie pentru absolventii de liceu (fara bac), ci le-au delimitat de alte joburi de softisti care cer cunostinte si calificare mai inalta. E greu in IT, chiar si intr-o firma cu media de varsta foarte joasa, de 27 de ani sa lucrezi cu tinerei de 18, care probabil cred inca faptul ca, cel mai bun lucru care s-a intamplat omenirii este Facebook-ul. Dar cine stie, daca cererea e mare, iar bacul tot mai greu de trecut, o vom vedea si pe asta. Viitorul va fi interesant.

  1. dAn
    iulie 16, 2012 la 11:29 am

    Salut, care este in opinia ta cea mai buna facultate de urmat in Romania, pentru programare ?

  1. No trackbacks yet.

// Comenteaza codul